Één prent de maand

Karel Appel (1921-Amsterdam - 2006 Zürich)

Tête couronnée (De kunstenaar)

JAAR VAN OPRICHTING : 1984

Karel Appel is in 1921 in Amsterdam geboren.  Hij is in 2006 in Zürich (Zwitserland) overleden.
Hij was bevriend met de Nederlandse kunstenaars Corneille en Constant die aan de oprichting van de Cobra-groep deelnamen (Co voor Kopenhagen, Br voor Brussel en A voor Amsterdam). Deze internationale en gemeenschapsbeweging van Belgische, Deense en Nederlandse kunstenaars, die in november 1948 in Parijs werd opgericht, staakte zijn collectieve activiteit in 1951. Hoewel het maar 3 jaar heeft geduurd, heeft het een grote impact gehad op de na-oorlogse kunst.

Deze kunstenaars pleitten voor geluk, plezier, verbeelding en vrijheid. Ze richtten zich op kindertekeningen en primitieve kunsten, alles wat het werk van Karel Appel zou markeren.

Zoals te zien is in het werk Tête couronnée dat hier wordt vertegenwoordigd, beweert Appel een vrijheid van meningsuiting in de ongewone keuze van vormen en kleuren: een oranje, mauve, roze en groene kroon; grote groene en rode oren; mauve en zwarte donkere kringen rond de rode ogen; een witte en zwarte mond (of baard) die over de onderkant van het gezicht loopt; handen als een blauwe ketting, die ons lijken te begroeten, zullen ze binnenkort gaan bewegen? Of is het een gemaskerde danser?
Wat een uitdrukking van grote intensiteit!

Karel Appel eigent zich toe de manier waarop kinderen doen.