Erdere tentoonstelling

LUC TUYMANS

Suspended Grafisch werk (1989-2014)

in de kader van MONS2015

LUC TUYMANS - Suspended - L’ŒUVRE GRAPHIQUE (1989-2015)

Luc Tuymans, een van de meest invloedrijke hedendaagse kunstenaars, is vooral gekend omwille van zijn schilderijen. Aan de hand van zijn figuratieve schilderijen en spookachtige beelden met pasteltinten snijdt hij onderwerpen aan zoals de Tweede Wereldoorlog, het Belgische koloniale verleden of de telerealiteit. Vanaf de jaren ‘90 maken zijn papieren kunstwerken intrinsiek deel uit van zijn oeuvre. Hij experimenteert zowel met technieken als met dragers (behangpapier, PVC…).


 

Luc Tuymans is geboren in 1958 te Antwerpen, waar hij momenteel woont en werkt. Hij studeerde schilderkunst in Brussel, experimenteerde er reeds met de graveerkunst, maar had een passie voor de directheid van de foto- en filmtechnieken. Van 1980 tot 1985 verdiepte de kunstenaar zich in het schrijven van scenario’s en draaide hij kortfilms. Zijn liefde voor de schilderkunst kwam opnieuw naar boven na 1985. Sindsdien is Luc Tuymans blijven schilderen en steunt hij hierbij op een persoonlijk repertorium van bronbeelden die uit diverse media afkomstig zijn.

Deze tentoonstelling zal een ongekend aspect uit zijn picturale activiteiten onthullen: zijn drukwerk van 1989 tot vandaag de dag.

Voorwoord van het catalogue raisonné - Catherine de Braekeleer
De schilderwerken van Luc Tuymans waren al wereldwijd het onderwerp van vele manifestaties en retrospectieven, maar zijn grafisch werk daarentegen bleef tot nu toe vrijwel onbekend.  Enkel het Gemeentemuseum Den Haag heeft in 2012 een belangrijke expositie aan hem gewijd.
Nochtans heeft Luc Tuymans zich sinds eind de jaren 80 met passie gewijd aan de exploratie van de gravure. Door de samenwerking met enkele meesters in de drukkunst, waaronder Roger Vandaele die al van bij het begin aanwezig was bij deze experimentele fase, heeft de artiest een onuitputtelijke nieuwsgierigheid ontwikkeld voor alle vormen van drukkunst. Tezelfdertijd experimenteert hij zowel met technieken als met dragers. 
Le Centre de la Gravure et de l’image imprimée,  een instelling die volledig gewijd is aan de hedendaagse grafische werken, was ontzettend verheugd over de mogelijkheid om de verschillende facetten van dit bijzonder gebied in het werk van Luc Tuymans te belichten.
De artiest is gefascineerd door de wereld van het beeld, alle beelden, van de meest banale tot de meest complexe, van de alledaagse tot de meest opmerkelijke. Dit kunnen bestaande beelden zijn of door hem zelf gerealiseerd. Vertrekkend van een polaroid foto creëert hij iets wat enkel een spoor of herinnering nalaat van het oorspronkelijke. Hij onderzoekt met aandacht, bevriest ze in de tijd en pakt dan uit met een archetypische visie.  De artiest verplicht ons elke keer opnieuw om het onderwerp en het object met andere ogen te bekijken, om onze oordelen en emoties op te schorten en ons referentiepunt opnieuw te herzien. Uitstel van blik en tijd staat centraal in het denkproces van Luc Tuymans en leid ons naar de titel die hij aan deze tentoonstelling heeft gegeven, Suspended. Zijn drang om de tijd te stoppen heeft hem er onvermijdelijk toe geleid om zich te verdiepen in de wereld van de gravure, waarvan de complexiteit van het proces en de vereiste van een transfer zich manifesteert in de tijd. Zijn grafisch werk toont ook zijn voorliefde voor de dieptegang van het schakelpatroon: in een spel van resonanties, elk beeld bevat een ander, dat zich ontpopt of zichtbaar wordt naargelang het gezichtspunt. 
Het gelijknamig schilderwerk als de titel van de tentoonstelling, die de artiest geherinterpreteerd heeft in zeefdruk, is indicatief voor deze dubbele aanpak: ze toont ons 3 personages in een landelijke omgeving die in gesprek zijn naast een zwembad. Het gaat hier wel over miniaturen, accessoires van een elektrische trein, geproduceerd en gecommercialiseerd door een Duits merk, terwijl Duitsland een van zijn somberste periodes doormaakte in zijn geschiedenis.
De werken van Luc Tuymans, en in het bijzonder de gravures, zijn tijdloos, maar toch door hun tijd gemarkeerd, meditatief, vaak politiek, persoonlijk en toch universeel, geven ze ons een andere kijk op de wereld, verder dan het voorwerp zelf en wat het voorstelt. 
 

PERS :
>>> De Standaart : De 10 beste tentoonstellingen van de week - Luc Tuymans 
>>> Luc TUYMANS - Suspended: HET GRAFISCH WERK (1989-2014) in Centre de la Gravure (La Louvière)
>>> Mons 2015 – Supended: Luc Tuymans at La Louvière sur RadioX
>>> Les multiples de Luc Tuymans, par Laure Eggericx sur mu-inthecity.com
>>> Luc Tuymans, L’envers est l’endroit de la peinture - un article de Boris Rodesch sur ARTENEWS
>>> ‘Een minister van Cultuur moet geen kunstkenner zijn.' ‘Dat vind ik redelijk choquerend.' De Tijd - Luc Tuymans
>>> De andere kant van Luc Tuymans - Suspended, op Mons 2015 - in DE TIJD
>>> Luc Tuymans – Exposition « Mons 2015″ hors les murs - écrit par ANCAT in dKLIKK
>>> La suspension du regard, un entretien de Septembre Tiberghien avec Luc Tuymans dans H ART du 6 novembre 2014