Erdere tentoonstelling

Mario Avati

STILSTAAN BIJ DE COLLECTIE - De schenking Helene Avati

De schenking Helene Avati, weduwe van de onbetwiste meester van mezzotint in kleuren MARIO AVATI, is een verzameling van 171 prenten die in 2011 aan de collectie van het museum werden toegevoegd. Een thematische presentatie toont een zestigtal werken.

Mario Avati is een Frans schilder en etser die op 27 mei 1921 in het prinsdom Monaco geboren werd en op 26 februari 2009 in Parijs overleden is. Hij heeft in Parijs gewoond en gewerkt. Na zijn studies aan de ‘Ecole nationale des arts décoratifs de Nice’ [de staatsschool voor decoratieve kunsten van Nice] en de ‘Ecole nationale supérieure des Beaux-arts de Paris’ [de staatshogeschool voor schone kunsten van Parijs] paste Mario Avati vanaf 1947 alle etstechnieken toe. Tien jaar later spitste hij zich bijna uitsluitend op de mezzotint toe, eerst in het zwart en vervolgens in kleur (vanaf 1969). Hierdoor heeft hij bijgedragen tot de herlancering van deze etstechniek als drager voor populaire expressievormen. Verscheidene van zijn gravures werden voor de opmaak van postzegels overgenomen. Zo reproduceerde de postadministratie in 1980, ter gelegenheid van de Journée du timbre [Dag van de postzegel], de gravureLettre à Mélie.


 

Avati was lid van de Société des peintres-graveurs français [Franse vereniging voor schilders-etsers]. De meeste van zijn honderden grafieken zijn aan de bestudering van het stilleven gewijd. Alledaagse voorwerpen komen er volledig tot hun recht dankzij een strakke techniek en opbouw. De extreme eenvoud van de composities, hun mysterieuze aard en hun inwendig licht verwijzen naar het kunstwerk van Morandi, waar de kunstenaar veel bewondering voor had.

De schenking van Helen Avati, weduwe van de kunstenaar, bestaat uit 171 gravures die in 2011 in het Museum terechtgekomen zijn. Aan de hand van een thematische voorstelling kan men er een zestigtal van ontdekken. 

2 andere tenstoontellingen : Made in Japan – LISMONDE

72 kunstwerk

in de collectie