Erdere tentoonstelling

Lismonde

STILSTAAN BIJ DE COLLECTIE - Schenking Lismonde

Het huis Lismonde, dat het werk van de kunstenaar beheert, schonk in mei 2013 een zestigtal drukken. Lismonde is een kampioen in drukken van zwart en wit die variëren tussen kosmische trillingen en mentaal landschap variëren.

 Lismonde werd geboren te Brussel op 14 mei 1908 en is overleden te Linkebeek op 12 maart 2001. Hij was lid van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België. Lismonde, die vooral gekend was voor zijn houtskooltekeningen en Signes op basis van Chinese inkt, paste gedurende zijn lange creatieve loopbaan (1928-2000) ook tal van andere beeldende technieken toe. Tijdens zijn jeugd, waarin de tekenkunst reeds een belangrijke plaats innam, spitste hij zich echter op olieverfschilderijen en daarna op aluminiumschilderijen toe. En van 1963 tot 1988 maakte hij een dertigtal grote abstracte wandtapijten. Maar de rode draad doorheen zijn beeldend parcours was echter de voortdurende toepassing van de grafiek, die hij behandelde met behulp van diverse technieken zoals de geëtste plaat, droge naaldgravure, lithografie en serigrafie.


 

Hoewel hij van elke school losstond, droeg hij vanaf 1945 bij tot de oprichting van de beweging Jeune Peinture Belge. In 1963 trad hij toe tot de etsersvereniging Cap d’Encre, waarbinnen hij tot voorzitter verkozen werd. Zijn bijzonder geraffineerde kunstwerken en zijn Japanse invloeden getuigen van een grote innerlijke spanning die rijkelijk aangevuld wordt door een subtiele en fascinerende harmonie.

In 2008, ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van zijn geboorte, hebben de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België te Brussel een retrospectieve tentoonstelling aan hem gewijd. De tentoonstelling van het Centrum voor grafische kunst en het gedrukte beeld te La Louvière is bedoeld om zijn gegraveerde werken voor het eerst in de kijker te zetten, ter gelegenheid van een schenking door Huize Lismonde te Linkebeek.

2 andere tentoonstellingen : Made in Japan - De schenking Helene Avati

53 kunstwerk

in de collectie