Erdere tentoonstelling

Christiane Baumgartner

White noise

Aangezien ons museum uitsluitend aan de gedrukte kunst alsook aan de rol en bijzonderheid ervan in hedendaagse werken gewijd wordt, krijgt deze persoonlijke tentoonstelling van Christiane Baumgartner een heel belangrijke plaats in onze programmatie. Het gaat hier trouwens om de eerste persoonlijke uiting van deze kunstenares in België. 


 

Christiane Baumgartner verleent de houtgravure, haar voorkeursmedium, immers een uitzonderlijk moderne toets. Enerzijds graveert ze haar matrijzen uitsluitend via horizontale sneden. Anderzijds werkt ze op monumentale formaten; sommige van haar kunstwerken zijn haast 4m lang of 3m hoog.  

Haar fascinatie voor snelheid en beweging, de rode draad doorheen haar werk, gaat gepaard met een methode die steunt op het vastleggen van beelden uit de stadsvideo’s die ze zelf gemaakt heeft of uit documentaires die heel vaak uit oorlogsarchieven afkomstig zijn. Vervolgens verwerkt de kunstenares deze beelden van autosnelwegen, luchthavens, windmolenvelden, ontploffingen in de lucht of op aarde… met behulp van haar computer alvorens deze over te brengen op gigantische houten panelen die ze nadien dagenlang of zelfs maandenlang zal graveren!        

Aan de hand van een selectie van meer dan 130 kunstwerken die vanaf 1999 tot vandaag de dag verwezenlijkt werden, worden de wereld van Christiane Baumgartner, haar fascinatie voor de aardse gejaagdheid en chaos evenals haar intentie om de sporen en bewegingen van het verleden vast te leggen, tijdens de tentoonstelling ‘White Noise’ in een ruimte van meer dan 800m2 voorgesteld. 

Deze tentoonstelling zal gepaard gaan met een aanzienlijk didactisch programma, in overeenstemming met de technieken en thema’s die de kunstenares uitgewerkt heeft: workshops, stages en lezingen.  

28 kunstwerk

in de collectie