Erdere tentoonstelling

Nalini Malani

Beyond Print - Memory, Transference, Montage

In de kader van Europalia Inde

Nalini Malani, Beyond Print du 28 septembre 2013 au 5 janvier 2014 au Centre de la Gravure - Affiche Alt-Studio

Het Centrum zal deze tentoonstelling in 3 delen presenteren: in de eerste zaal worden de grafieken en meervoudige uitvoeringen van Nalini Malani getoond; de tweede zaal wordt door een grote installatie ingenomen. Voor het eerst zal een museum zijn meervoudige uitvoeringen en zijn installatiewerk op elkaar afstemmen. In de 3de zaal volgt de onuitgegeven voorstelling van de collectie van het Centrum voor Grafische Kunst, onder leiding van Nalini Malani in hoogsteigen persoon. 
Het gaat om de eerste tentoonstelling van de kunstenares in België.

De familie van Nalini Malani, werd in 1947 van Karachi naar Bombay verdreven tijdens de Partition: de historische afscheiding om religieuze redenen, waarbij India van Pakistan en van het huidige Bangladesh afgescheiden werd. Vandaag de dag woont en werkt Nalini Malani nog steeds in Bombay. 

Sinds de jaren 1970 verkondigt ze een uitgesproken feministisch standpunt in een land dat verscheurd is tussen de gevolgen van het neokolonialisme en het idealisme van een sociale democratie uit de derde wereld. Bovendien gaat India gebukt onder de politieke en economische veranderingen die door de snelle vooruitgang van de mondialisering veroorzaakt werden. Door een beroep te doen op personages uit mythes, sprookjes en religies van diverse culturele oorsprong, beschrijft Nalini Malani de plaats van de vrouw in oude en toekomstige taferelen. Hierbij laat ze ons nadenken over thema’s zoals oorlog, orthodox fanatisme, de impact van het wilde kapitalisme en de vernietiging van het leefmilieu.

De PAO Collective

Gelijktijdig met haar werk dat culturen en genres mengt, presenteert Nalini Malani de PAO Collectief op de tweede verdieping. Dit collectief van striptekenaars is in Delhi gevestigd en werkt in de traditie van grafische roman. Twaalf verhalen door meer dan 300 pagina's zullen een lange fries vormen, gemengd met Nalini's collages, in samenwerking met studenten van België gemaakt.