Erdere tentoonstelling

David Lynch

Circle of dreams

grafiek en kortfilms

David Lynch travaillant sur une pierre lotho

In de lente 2013 evoceert de tentoonstelling "David Lynch, grafiek en kortfilms" de bevreemdende droomwereld van deze Amerikaanse cineast.

De expositie brengt litho's samen die Lynch sinds 2007 maakt, naast houtsneden op groot formaat die de kunstenaar in november en december 2012 zal realiseren. Zij worden hier voor het eerst getoond.

Naast deze werken op papier onderzoeken experimentele kortfilms het grensgebied tussen beeldende kunst en bioscoopanimatie.

Om de specifieke sfeer te creëren, die het handelsmerk van David Lynch is geworden, richten we in deze tentoonstelling dus ook - in samenwerking met ITEM EDITIONS - een bioscoopzaal in.

De naam David Lynch doet eerst en vooral aan de filmwereld denken. Voor het eerst in België presenteert het Centrum voor Grafische Kunst zijn gegraveerde kunstwerken. Aan de hand van meer dan 120 lithografieën en houtgravures, die tussen 2007 en 2012 verwezenlijkt werden, kunnen we zijn grafische wereld ontdekken in een mysterieuze en verwarrende sfeer die de toeschouwer als verontrustend en vreemd ervaart.   

Naast deze grafieken zijn er experimentele kortfilms, op de grens tussen beeldende kunst en animatiefilm.  

Via de schilderkunst is Lynch in de filmwereld beland. Hij wou er beweging en klank in verwerken. Zijn eerste kortfilms (vanaf 1967) werden als schilderijen in beweging opgevat en concretiseren zijn overgang naar de filmwereld. Gedurende zijn hele regisseursloopbaan is David Lynch blijven schilderen, tekenen en fotograferen. In 2007 ontdekte deze kunstenaar het procedé van de lithografie in atelier Idem te Parijs. Hij begon abstracte tekeningen op post-its in lithografieën om te zetten, wat tot de reeks Paris Suite leidde. Vervolgens maakte hij meer dan honderd stuks op deze stenen en sinds kort ook op houten matrijzen.      

PERS :
>>> Fans de David Lynch, réjouissez-vous ! - un article de JEAN-MARIE WYNANTS dans le MAD du 20/02/2013
>>> Notre entretien avec l'artiste en pages 36-37 du Soir du 23 février 2013 en édition numérique.
>>> Antenne Centre : c’est l’événement culturel de ce début d’année à la louvière
>>> LYNCH S'INVITE AU JT du 25 février à 19h30 DE LA RTBF (30è minute)
>>> La Nouvelle gazette : La Louvière: David Lynch exposé au Centre de la Gravure (vidéo)
>>> De Standaard : DAvid lynch exposeert litho's in La Louviere - donderdag 21 februari 2013
>>> Un article de Michel Verliden dans le FocusVif.be du 25 février : David Lynch à La Louvière: complètement stone
>>> Sur OZARTSETC.com, le 25 février 2013 : David Lynch – Circle of Dreams @ Centre de la Gravure et de l’Image Imprimée
>>> David Lynch sur 50°Nord, émission sur Arte du 7.3.2013 (à partir de la minute 11)
>>> David Lynch – Circle of Dreams: prints and short-films on the americaBLOG
>>> The art of being David Lynch - Het universum van David Lynch is surrealistisch én angstaanjagend. dinsdag 12 maart 2013 - RADIO 1

>>> Film : Murdered Woman in Burning Car in the atelier IDEM - november 2012.

12 kunstwerk

in de collectie