Lopendetentoonstelling

Jean Dubuffet. (1901-1985)

le preneur d'empreintes

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met de ‘Fondation Dubuffet’ (Parijs).

Onze tentoonstellingen "Jean Dubuffet. Le Preneur d'empreintes" & "Tralala l'art. Let's play in the collection" zou op vrijdag 27 maart worden ingehuldigd.
De werken en tentoonstellingen worden op dinsdag 2 juni "gedeconcentreerd", wanneer u kunt terugkeren naar de 10 rue des Amours
Een precieze informatiebrief met de hygiënische en afstandelijke voorwaarden van deze "heropening" zal u op vrijdag 22 mei bereiken.
Maar om u te helpen geduld te hebben, stellen wij u een voorvertoning van deze twee evenementen voor via een video die door de communicatiedienst van de Provincie Henegouwen wordt gerealiseerd.
We zetten onze reis voort #Dansnoscollections en op  #Gravurecredi. Onze educatieve dienst juicht ons toe met nieuwe technische en speelse video's, workshops en tips voor het maken van prints.


Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met de ‘Fondation Dubuffet’ (Parijs).

 De controversiële kunstenaar Jean Dubuffet (1901-1985) was niet te vatten. Hij was een hoofdrolspeler in het artistieke leven uit de 2de helft van de 20ste eeuw. Hij was gefascineerd door papier, inkt en drukwerk; de prentkunst was onlosmakelijk verbonden met zijn schilderwerken.   

De tentoonstelling ‘Jean Dubuffet. Le preneur d’empreintes’ dompelt ons op buitengewone wijze in de lithografische experimenten van de kunstenaar onder. 

Ze bestaat uit 2 delen. Als een ware atlas van de natuurverschijnselen in de wereld staat de reeks ‘Phénomènes’ centraal in deze tentoonstelling. In totaal omvat ze 324 lithografieën die tussen 1958 en 1962 verwezenlijkt werden. Elke plank verwijst naar een aspect uit de natuurlijke wereld en wordt nog versterkt door de poëtische titels die Dubuffet eraan meegaf.        

Het tweede deel onthult het opzoekingswerk dat deze unieke cyclus in de geschiedenis van de prentkunst uit de 20ste eeuw aangekondigd heeft en eraan voorafgegaan is. Van de reeks Murs uit 1945 tot Assemblages d’empreintes uit 1953 zou het creatieproces van deze kunstenaar leiden tot de heerlijke hoedenfiguren uit 1962 (uit de reeks Phénomènes). 

De diversiteit van de 300 kunstwerken (lithografieën, schilderijen, boeken, assemblages…) van Jean Dubuffet getuigt van zijn vindingrijkheid. Het gaat om de pijler van zijn creaties en gedachten.