Erdere tentoonstelling

LA CAMBRE en THE PRINTMAKING UNION

OVERPR!NT

AG!TATE ACT!VATE

OVERPR!NT in het Centrum voor grafische kunst

De geschiedenis van de drukkunst en graveerkunst bestaat uit de verspreiding van ideeën en afbeeldingen. Ze bestaat dus ook uit de verspreiding van rebelse en/of gelijklopende gedachten. Deze redenering ligt aan de basis van OVERPR!NT:

Wat kan men met behulp van de druktechnieken boven, onder of tussen de officiële lijnen zeggen en uitdrukken?

OVERPR!NT is het resultaat van een jarenlange samenwerking tussen enkele van de beste kunstscholen in Europa; deze scholen zijn binnen de 'Printmaking Union' verenigd. De tentoonstelling is rond drie hoofdlijnen opgebouwd:

WALLOVERPR!NT: een selectie oude en moderne drukwerken (R. Rauschenberg, T. Bayrle, B. Kruger, M. Broodthaers…) die met de creaties van hedendaagse printmakers kunstenaars geconfronteerd worden, welke creaties speciaal voor deze gelegenheid ontworpen werden (L. Minkin, F. Summers, T. Sdralevich, A. Milon, M. Hulson, Pathfinders Collective… en de studenten van de betrokken scholen).

LABOVERPR!NT: een deel van de tentoonstellingsruimte wordt aan in situ producties, performances en acties gewijd. Om aan de noden van ons jachtige tijdperk te voldoen, fungeert het museum tegelijkertijd als laboratorium, drukatelier, coöperatieve van jonge kunstenaars en polyvalente ontmoetingsplaats.

Leigh Clarke : LE LOUP EN NOUS : Leigh Clarke is een Britse kunstenaar die print gebruikt om kunstwerken te activeren dankzij een alternatieve methodologie van het proces. Zijn interventies engageren dikwijls het publiek; projecten, publicaties, performances en edities zijn verschillende manieren om doelgroepen om te vatten en gemeenschappen te verenigen.

In 2018, in het kader van OVERPR!NT in de Centre de la Gravure et de l'Image imprimée van La Louvière, zijn project omvat een collaboratieve poster dat eert de gemeenschap groepen die vergaderen in het gebied van het museum, zoals de wolven die in de streek leefden.

Commissaris van de tentoonstelling: Jean-Pierre Muller


 

 

Le Loup en Nous

Na een afwezigheid van 120 jaar is de wolf teruggekeerd naar Wallonië. Een poster is de wolf van de visuele communicatie. De wolf is terug. Het vermogen van de poster om te achtervolgen, te treffen en over grote afstanden te communiceren, brengt groepen mensen samen om aan een activiteit deel te nemen. Ze slaat alarm, spoort aan en doet gemeenschappen verzamelen. In tegenstelling tot sociale media, is de snelheid waarmee de poster communiceert fysiek interactief, en transformeert ze de vitale ruimte rond de persoon en de omgeving waarin ze opereert. De manier waarop ze zich positioneert in de publieke ruimte is territoriaal. Ze kan overal opduiken, en verandert de gewaarwording met haar gregarieuze aanwezigheid.

Le Loup en Nous is een project dat zich tot het publiek richt. Het wordt gerealiseerd in het kader van de tentoonstelling OVERPRINT, gecureerd door Jean Pierre Muller in het Centre de la Gravure. Door interactie en participatie zal deze poster fungeren als een catalysator die mensen samenbrengt en het verenigingsleven van La Louvière viert. Ze dient verder als een open uitnodiging, voor iedereen, om ons te vervoegen en samen de werken te ontdekken die onder de noemer van OVERPRINT zijn gemaakt en samengebracht.