Erdere tentoonstelling

Damien Deroubaix

Hier Vloekt men niet

De kunstwerken van de Franse kunstenaar Damien Deroubaix, die in 1972 geboren werd, bevatten tal van afbeeldingen van goden en demonen uit onze maatschappij van vandaag en gisteren. Ze onthullen het woelige tijdperk waarin we leven en de meest duistere kant van onze persoonlijkheid.

De nomadische kunstenaar Damien Deroubaix is representatief voor deze generatie met een cultuur die gekenmerkt wordt door het 'zappen' tussen primitieve afbeeldingen en verwijzingen naar de kunstgeschiedenis. De titel die hij voor zijn tentoonstelling gekozen heeft, illustreert dit. De zin 'Hier vloekt men niet', die uit de populaire afbeeldingen in de cafés van weleer afkomstig is en op het Alziend Oog van God gericht is, steekt in feite de draak met onze huidige maatschappij waarvan de even almachtige goden voortaan Facebook, Instagram en andere sociale netwerken zijn; ze gaan op zoek naar onze meest intieme momenten.

Deze tentoonstelling toont een honderdtal prenten van Damien Deroubaix, die men laat overeenstemmen met kunstwerken uit de collectie en met historische gravures van Dürer, Ensor, Picasso… die de kunstenaar getekend hebben.