Erdere tentoonstelling

Adolpho Avril, Olivier Deprez en Miles O’Shea

THE FAIR

In deze tentoonstelling worden twee projecten samen voorgesteld: ‘Black book black’ en ‘Après la mort, après la vie’. Het eerste project is op een podium ontstaan; het tweede tijdens het verblijf van enkele kunstenaars in Vielsalm.


 

Als ode aan de zwarte kleur en het boek is ‘BlackBookBlack ’ een voortdurend evoluerend proces. Het combineert houtgravure en performance. Met hun cinematografische en poëtische achtergrond hebben Olivier Deprez en Miles O’Shea dit collaboratief editieproject vanaf 2006 uitgewerkt. Meestal brachten ze hun machines, persen en inbindmateriaal mee naar bibliotheken om er, pagina per pagina, aan hun zwart boek te werken. Zodra het boek  klaar was, werd het in de rekken van de bibliotheek tentoongespreid. Zonder categorie of etiket reist het van boekenrek tot boekenrek, afhankelijk van waar de lezers het leggen.

 « De doelstelling van dit zwarte boek bestaat erin de zwarte kleur te verheerlijken en er een toonaangevende creatieve waarde aan te geven. In een andere context is het ook een manier om aan te tonen dat men vanuit een zeer homogeen en eenvoudig element, een complex en heterogeen geheel kan ontwikkelen.» O. Deprez

Twee personages zijn naar elkaar op zoek in het spookachtige decor van een voormalige kazerne. Dokter A en verpleegkundige O wijden er zich, naast andere vreemde activiteiten, aan de houtgravure. ‘Après la mort, après la vie’ is het project dat Olivier Deprez en Adolpho Avril in Vielsalm leidden. Dit project rond een gravureboek werd tot een animatiefilm uitgebreid. Dit verhaal was het verlengstuk van de dialoog die deze twee kunstenaars sinds 2007 voerden. Deze dialoog is ontstaan op basis van de houtgravure en haar interactie met de filmwereld, hun respectievelijke verhalen en de fictie van beide personages.

De doelstelling van deze tentoonstelling bestaat erin aan te tonen hoe het beeld in beweging gebracht wordt, onder de vorm van een ‘making of’. De rollertabletower (pers), het centrale onderdeel, wordt meermaals geactiveerd tijdens de performances en de verschillende projecten van Black book black worden in verband gebracht met de gravures waarmee men de kortfilm Après la mort, après la vie heeft kunnen maken.