Erdere tentoonstelling

FRANCOIS SCHUITEN

Lumières sur les Cités (Lichten op Steden)

in de kader van MONS2015

François Schuiten, (La Tour Saint-Albert à Binche), 2015

“Lumières sur les Cités” (Lichten op Steden) duikt de bezoeker onder in een wereld van spookachtige beelden, die opduiken en verdwijnen uit het gezichtsveld door licht- en schaduweffecten. De beelden komen pas tot uiting als de bezoeker er tijd voor neemt, ze tonen mysterieuze fenomenen en niet eerder verkende passages.

De tentoonstelling mengt originele platen en veelvouden (zeefdrukken, litho’s, affiches…) en doet  de schenking aan het museum alle eer aan. Voor deze gelegenheid heeft François Schuiten een nieuwe plaat ontworpen die betrekking heeft op een emblematische plaats uit de streek: de St-Albert-toren in Binche. Met een verloop in de voltooid tegenwoordig toekomende tijd is deze reis een pleidooi voor de herinnering van onze steden terwijl hij ons zin geeft in het avontuur van de toekomst. 


 

In Lumières sur les Cités, de tentoonstelling die in het Centrum voor grafische Kunst plaatsvindt, worden de bezoekers ondergedompeld in een wereld van spookachtige beelden die onder schaduw- en lichteffecten opduiken en weer verdwijnen. Deze beelden worden pas zichtbaar wanneer de bezoekers er lang genoeg bij blijven stilstaan; in dit geval komen er mysterieuze verschijnselen of onbetreden doorgangen te voorschijn.

Deze tentoonstelling combineert originele gravures en multipele gravures (serigrafieën, lithografieën, affiches…), waarbij de schenking aan het museum in de verf gezet wordt. Voor deze gelegenheid zal François Schuiten nieuwe gravures in verband met al dan niet verdwenen emblematische plaatsen van La Louvière vervaardigen. Als een soort ‘verleden in de toekomst’ verwijst deze ‘trip’ naar de geschiedenis van onze wijken terwijl hij ons zin in de toekomst geeft. 

 >>> Lumières sur les Cités in La Louviere on "ALTA PLANA - the impossible and infinite encyclopedia of the world created by Schuiten & Peeters"